Szivárvány eukaliptusz -
a Föld legszínesebb fája

A szivárvány eukaliptusz vagy más néven indonéz gumifa (Eucalyptus deglupta) már messziről jól beazonosítható különleges, elképesztő színeket felvonultató törzséről, amiről a nevét is kapta. A hosszú, élénkvörös, kék, zöld színcsíkokat a kéreg növekedése hozza létre: a belső, növekvő, fiatal, világoszöld felület idővel naranccsá, vörössé, majd egyre sötétebb árnyalatúvá válik. Az idősebb kéreg csíkokban válik le, így alóla más-más színű rétegek tűnnek elő. A fa magassága a 60-75 métert is eléri, az akár 3-4 méter magas támasztógyökerekkel erősített törzse pedig mintegy két és fél méter átmérőjűre nő. A napsütést és a legalább 21 C fokos meleget kedvelő fa a természetben nedves talajú folyó menti területeken található meg.

A szivárvány eukaliptusz nem csupán az egzotikus kertek és esőerdők látványossága: széles körben termesztik, hogy papíripari alapanyagot nyerjenek kérgéből és fenntartható módon állítsanak elő papírt. A Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanao-n találhatóak a legnagyobb papírfa-ültetvények, melyek nagyban hozzájárulnak a sziget lakóinak megélhetéséhez.

Az eredetileg a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Pápua Új-Guineában őshonos fajt 1918-tól kezdték más területeken is ültetni, és mára igazi pántrópusi (egyenlítő körüli) növénnyé válva egyedüli eukaliptuszként a Föld északi felére is átjutott.