Közösségépítő programok

Ipress Könyvklub

2016 őszén a Veled Vagyunk programsorozatunk kiemelt projektje a váci könyvtár két olvasótermének felújítása volt. A fő célunk a modernizálással egyrészt az volt, hogy a felnövekvő generáció tagjai közül is minél többen fedezzék fel az olvasás örömét, másrészt pedig a városi könyvtár hangsúlyosabb szerephez juttatása Vác mindennapjaiban a helyi közösségépítésen keresztül. A felújított olvasótermek sokkal fiatalosabb hangulatúvá, komfortosabbá és reményeink szerint még több látogató számára vonzóbbá váltak.

Az esztétikai és kényelmi szempontok mellett a kíváncsiságot és az olvasás iránti vágyat is szerettük volna fokozni, így az olvasósarok kiemelt polcaira a nyomtatott világ meghatározó szereplőinek kedvenc könyveit helyeztük el. A kötetekbe kézzel személyes ajánlást is írtak partnereink, időtálló értéket adva ezzel a könyvtárba látogató fiataloknak. A 2016 nyarán felújított olvasósarkot október 27-én ünnepélyes keretek között avattuk fel a Katona Lajos Városi Könyvtárban.

Megújult a váci könyvtár olvasóterme

Felújított olvasótermek a könyvtárban (0:45-4:32)

Újrahasznosított történelem

2015 nyarán újabb megmérettetést hirdettünk a váci fiataloknak, ezúttal a középiskolás korosztályt megcélozva. Az „Újrahasznosított történelem” pályázatunkra jelentkező tíz csapatnak híres váci épületek közel 2 méteres méretarányos makettjét kellett elkészíteniük az általunk biztosított kartondobozokból és egyéb papírhulladékokból. A kartonmakett-versennyel arra hívtuk fel a fiatalok figyelmét, hogy napjainkban is tud kreatív és trendi lenni az, ami papírból készül.

A döntőnek több száz fős közönség előtt 2015. október 21-én délután a váci Dóm tér adott otthont. A Börtönkápolnát formázó alkotásával a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium EB3 csapata nyerte a fődíjat, vagyis egy velencei hosszú hétvégét és a félmillió forintos iskolatámogatást. A versenyen csapatot indító többi tanintézmény is 100.000 - 100.000 Ft támogatásban részesült a makettépítő tanulóknak köszönhetően, és minden csapat tagjai részt vehetnek majd egy dunai party-hajózáson is. Mivel a pályázat kiemelt célja volt, hogy rámutasson a papír újrahasznosításában rejlő lehetőségekre, a díjakat az Ipress Centernél keletkezett 100 tonnányi, újrahasznosításra átadott nyomdai papírhulladék értékéből ajánlottuk fel.A csapatok bemutatkozó filmjei

A VácMyLife videoriportja

Beszámoló a pályázatról

További képek a döntőről

Mítoszrombolás

A papírral kapcsolatban számos mítosz él a köztudatban, például hogy a papírfelhasználás károsítja a környezetet és pusztítja az erdőket. A tények azonban épp ennek az ellenkezőjére engednek következtetni. Ezeknek a tévhiteknek az eloszlatása érdekében 2014 őszén a Garay Képzőművészeti Stúdió közreműködésével mítoszromboló környezetvédelmi rajzpályázatot hirdettünk váci és Vác agglomerációjában található általános iskolák tanulói számára. A rajzpályázattal arra hívtuk fel a figyelmet, hogyan járul hozzá a papír használata a környezet megóvásához, valamint miért lehet környezetbarátabb, mint a jelentős e-hulladékot termelő számítástechnikai eszközök alkalmazása. A pályázattal arra is rávilágítottunk, hogy milyen további értékek indokolják a papír létjogosultságát napjainkban is, beleértve például a papír alapú könyvek olvasása által nyújtott élményt.

Pályázati felhívás a helyi médiábanA rajzpályázat átütő sikert aratott: összesen 213 alkotás érkezett a váci és Vác környéki általános iskolák tanulóitól. A gyermekrajzokat fényfestés formájában és egy kiállításon is megtekinthették az érdeklődők, az I-III. helyezettek pedig az egész osztályuk számára nyertek kirándulást. A pályázat kapcsán a díjazottak és a zsűritagok a jövőnek is üzentek a váci főtéren elhelyezett időkapszulával.

Ünnepélyes eredményhirdetés


A rajzpályázat díjazottjai és a zsűritagok

A rajzpályázat díjazottjai:

Alsó tagozatosok:
I. díj: Kühn Gergő
II. díj: Jakubinyi Erik
III. díj: Faragó Eszter
Különdíj: Loksa Fanni
Közönségdíj: Balla Eszter


Kühn Gergő győztes rajza
(alsó tagozatos kategória)

Felső tagozatosok:
I. díj és közönségdíj: Pajor Petra
II. díj: Juhász Balázs
III. díj: Illyés Emese
Különdíjak: Fuchs Luca, Csobod Réka, Füzi Réka


Pajor Petra fődíjas alkotása
(felső tagozatos kategória)

Nyereménykirándulások

Közösségépítő iskolatámogatás

A 2013 októberében meghirdetett akciónk célja az általános iskolák bevonása volt a váciak mindennapi életébe, illetve a helyiek megszólítása. Pályázatunk tudatosan nem szabott szűk határt: az iskolai közösségre bíztuk a program kialakítását, csupán annak közösségépítő hatása szerepelt feltételeink között. A pályázatot 2014-ben a karitatív tevékenységeket felölelő és az egészséges életmódot is népszerűsítő, „Mozdulj rá!” című programsorozatával a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola nyerte meg. A kreatív elemeken túl az oktatási intézmény azzal érdemelte ki az első helyet, hogy a vállalt sokszínű program széles körben elérte a váci lakosságot, és közösségépítő hatása kiemelkedő volt. A győztes iskola az I. helyért járó szabadon felhasználható 1.000.000 Ft-ot részben a pályázatában szereplő események megvalósítására, és sportpályájának felújítására fordította.

A pályázat kapcsán megvalósuló közös akciók:

A Váci Radnóti Miklós Általános Iskolával együttműködve egy kommunikációs tervet dolgoztunk ki, melynek keretében elsőként játszóterek örökbefogadására buzdítottuk a helyi lakosságot, az iskolásokat. A játszótér örökbefogadóinak fontos feladatuk a játszótér folyamatos rendben és tisztán tartása, hogy a közösségi tér használatra alkalmas maradjon. Számos váci csoport csatlakozott a mozgalomhoz, amely a pozitív tapasztalatok alapján a korábban meghirdetett egy éves időtartamot követően is folytatódik. A jatszoter.orokbefogadas@ipresscenter.hu e-mail címen továbbra is várjuk azon helyi közösségek jelentkezését, akik részt szeretnének venni a kezdeményezésben.
Tovább folytatódik a játszótér örökbefogadási mozgalom
Ismét váci játszóterek szépültek meg

A gyermeknapi akció keretein belül mesekönyv-gyűjtést szerveztünk. Az összegyűjtött könyveket a rászorulóknak juttattuk el, illetve egy részét személyesen vitték el a radnótisok a váci kórházba, ahol meséket olvastak fel gyermeknap alkalmából a beteg gyerekeknek.
Váci Napló - Sok ajándék gyűlt össze, mert adni jó

2014. május 17-én Családi Egészség- és Sportnapot rendezett a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola. A helyi közösségépítést és az egészséges életmód népszerűsítését célzó eseményen a házigazda iskola a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben véradást is szervezett. Az érdeklődők hallásszűrésen, vérnyomás-, koleszterinszint-, testzsírszázalék- és vércukormérésen is részt vehettek, valamint mentőápolók közreműködésével az elsősegélynyújtás alapjait is elsajátíthatták. A rendezvényen a „sportkóstoló” keretében számos sportágból kaphattak ízelítőt a látogatók, így mindenki megtalálhatta a hozzá leginkább illő mozgásformát.
Váci Hírnök - Közösségépítés és jótékonyság
Villámmegmozdulásokkal lepték meg a váciakat a Radnótisok

Virágbontó Közösségi Nap támogatása Törökmezőn

2013. április 20-án feledhetetlen élményben részesült több mint 800 gyerek a Börzsöny szívében, Törökmezőn, az ott megrendezett mezei futóversenyen. Az Ipress Center által készített, névre szóló emléklapok örök emlékként maradhatnak a gyerekszobák, nappalik falán.